Fietsroute door Gemeente Zuidplas langs de verschillende herdenkingsmonumenten

Deze fietsroute kun je volgen langs de verschillende dorpen in Zuidplas. Op de route zijn de herdenkingsmonumenten gemarkeerd. De lengte van de hele route is ongeveer 42 kilometer en vanuit ieder dorp te starten.

De route gaat veilig over fietspaden of rustige (boeren)wegen en is geschikt voor jong en oud, met of zonder elektrische fiets.

Gedurende de fietstocht zijn er verschillende mogelijkheden om op bankjes van het polder landschap te genieten en op krachten te komen, of te stoppen bij een cafe of restaurant.

De route leent zich ook prima als wielren trainingsronde. Zeker op rustige momenten gedurende de week. In weekenden kan het op sommige stukken drukker zijn, met fietsers van alle leeftijden, dan is wielrennen minder gepast.

Overzicht van de verschillende herdenkingsmonumenten in Gemeente Zuidplas.

Fietspaden en uitzicht tijdens de fietsroute

Achtergrond Geschutopstelling nabij Moordrecht

Achtergrond Monument ‘E’ (Geschutopstelling nabij Moordrecht) uit persbericht Gemeente Zuidplas
De geschutsopstelling en het bijbehorende manschappenverblijf bij Moordrecht zijn restanten van de Erste of Vordere Wasserstellung. Deze Vordere Wasserstellung was een Duitse verdedigingslinie achter de Atlantikwall en het daarachter gelegen Landfront. De linie lag globaal tussen Amsterdam en Rotterdam waarbij het deel in deze regio vanaf Alphen aan den Rijn, parallel aan de Gouwe, tot aan de Hollandse IJssel liep. De Vordere Wasserstellung werd vanaf 1943 gebouwd en bestond uit lichte verdedigingsconstructies zoals mitrailleursposten, prikkeldraadversperringen, tankgrachten, kleine geschutsopstellingen en mijnenvelden. In de directe omgeving waren versperringen (waaronder ‘drakenstenen’) aangebracht op de toenmalige kruising van de rijksweg 12 met de Zuidelijke Dwarsweg, de kruising van de latere A20 met de Vijfde Tochtweg en de spoorlijnen. Meer informatie: https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/history-of-the-atlantic-wall

Vervolg route van Moordrecht richting Moerkapelle en Zevenhuizen

Veel plezier, maar let goed op elkaar en het verkeer!